Τον Ιανουάριο του 2022, το προσωπικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΕRΙΜΝΑ – Safeguarding children at Greek border points” που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκή Ένωση #DGHOME και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), προσέφερε στους ωφελούμενους που φιλοξενούνται στο Safe Area Lesvos ποικίλες δημιουργικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Σκοπός αυτών των δραστηριοτήτων είναι η δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των ανηλίκων, συνδυάζοντας με ευχάριστο τρόπο τη σωματική άσκηση, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη γνωστική-νοητική δέσμευση, προκειμένου να μειωθεί η κοινωνική απόσταση και να επιτευχθεί η κοινωνική αποδοχή τους.

Οι δραστηριότητες χωρίστηκαν σε οκτώ κατηγορίες που είχαν ως στόχο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα, την παρατηρητικότητα και τη φαντασία των ανηλίκων, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Safe Area Lesvos, με σκοπό να εκφράσουν την εσωτερική τους ανάγκη για δημιουργικότητα, για ανάπτυξη των δεξιοτήτων, των δυνατοτήτων και του ταλέντου τους. Αυτές οι κατηγορίες είναι:

  1. Τμήμα μοντελισμού. Κατασκευή μοντέλων υπό κλίμακα, όπως καράβια, αεροσκάφη, οικίσματα, κλπ.
  2. Μουσική εκπαίδευση με τη χρήση μουσικών οργάνων και την καθοδήγηση επαγγελματία μουσικού – προσωπικού της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ.
  3. Δραστηριότητες και μαθήματα πλεξίματος και χρήσης ραπτομηχανής.
  4. Δραστηριότητες και μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής, με θέμα –μεταξύ άλλων– την προσφυγική κρίση, υπό την καθοδήγηση γραφίστα – προσωπικού μας.
  5. Χειροτεχνίες διαφόρων τύπων και διακοσμητικές κατασκευές.
  6. Κατασκευές – χειροτεχνίες από σπάγκο, πλαστικό και άλλα υλικά.
  7. Ποικίλες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς των ωφελούμενων, όπως καθαρισμό περιβάλλοντος χώρου Safe Area.
  8. Δραστηριότητες ζαχαροπλαστικής και κατασκευής γλυκισμάτων για τους ωφελούμενους του Safe Area με τη δική τους συμμετοχή.

Οι δραστηριότητες που προσφέρονται στους ανήλικους ωφελούμενούς μας, τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν, να εκφραστούν δημιουργικά, να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να λειτουργήσουν και να συμμετέχουν σε μία ομάδα, να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης και, κυρίως, να αξιοποιήσουν δημιουργικά και ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους, κατά την παραμονή τους στο Safe Area Lesvos. Πέραν αυτών, έγινε διανομή ειδών ρουχισμού και υπόδησης στους ανηλίκους για την κάλυψη τυχόν αναγκών.

Όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι –πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο– που διαμένουν στο Safe Area, υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ Α.Μ.Κ.Ε., συμμετείχαν και απόλαυσαν τις δραστηριότητες που συντόνιζε το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό μας.


The Safe Area team on Lesvos operates under IOM’s project MERIMNA with the support of the Εuropean Commission#DGHOME.
This document was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed therein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Ελληνικα