Το προσωπικό του Safe Area Lesvos της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ, πέραν των εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί εντός της δομής, μεριμνά να οργανώνει εξωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επισκέψεις σε παραδοσιακά και ιστορικά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης και της Λέσβου γενικότερα, προκειμένου να επικοινωνήσει στους ανήλικους ωφελούμενους του Safe Area Lesvos την ιστορία και παράδοση του τόπου στον οποίο φιλοξενούνται προσωρινά.

Με γνώμονα τα ως άνω, το Σεπτέμβριο του 2021, το προσωπικό μας οργάνωσε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ιστορικού ενδιαφέροντος και σημασίας περιοχές. Στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΕRΙΜΝΑ – Safeguarding children at Greek border points” που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση #DGHOME και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), επισκεφθήκαμε μαζί με τους ανήλικους ωφελούμενους που φιλοξενούνται στο Safe Area Lesvos, το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό μνημείο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, μετέφερε νερό στην πόλη της Μυτιλήνης από μία φυσική πηγή κοντά στο χωριό Αγιάσος, 26 χιλιόμετρα μακριά!

Τα ασυνόδευτα ανήλικα του Safe Area έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σημαντική αυτή αρχαία κατασκευή και η εκπαιδευτικός μας, με τη βοήθεια του διερμηνέα, μετέφερε στα παιδιά την ιστορική σημασία του Υδραγωγείου, εξηγώντας παράλληλα τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της.

Επίσης, το Σεπτέμβριο, στο Safe Area Lesvos πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες με τη συμμετοχή του προσωπικού και των ωφελούμενων:

  • Δραστηριότητες και μαθήματα κηπουρικής, όπου φυτέψαμε λαχανικά και βρώσιμα χόρτα.
  • Θαλάσσιες δραστηριότητες. Ο ναυαγοσώστης του προγράμματος δίδαξε στα παιδιά κολύμβηση και στο θαλάσσιο kayaking. Επιπροσθέτως, εφαρμόστηκε για τα παιδιά ένα πλάνο καθημερινής ήπιας γυμναστικής.
  • Δραστηριότητες μοντελισμού και κατασκευών. Εκπαίδευση στη σωστή συναρμολόγηση και βαφή τους.
  • Χειροποίητες κατασκευές από φυσικά υλικά, όπως χαρτί, πέτρες και θαλάσσια όστρακα.
  • Μαθήματα μουσικής από φροντιστή μας – δάσκαλο μουσικής, όπου πέραν της εκμάθησης της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, παρότρυνε και καθοδήγησε τα παιδιά να παίζουν τη δική τους παραδοσιακή μουσική από τις χώρες που προέρχονται.
  • Μαθήματα χρήσης ραπτομηχανής. Τα παιδιά, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του προσωπικού μας, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια ραπτομηχανή, ακόμη και να επιδιορθώνουν τα ρούχα τους εφόσον προκύψει ανάγκη.

Εμείς, το προσωπικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ, κάθε μέρα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ενθαρρύνουμε τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά να συμμετέχουν σε επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, να μάθουν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να ενισχύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν μια ευχάριστη, ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική διαμονή στο Safe Area Lesvos.

The Safe Area team on Lesvos operates under IOM’s project MERIMNA with the support of the Εuropean Commission#DGHOME.
This document was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed therein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Ελληνικα